een gezonde leefomgevingskwaliteit

Voor een gezonde en veilige leefomgeving zijn veel aspecten van belang. Zo moet er ruimte zijn voor groen, bewegen, ontmoeten en natuur. Zwijndrecht streeft ernaar om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren en daar waar mogelijk condities te scheppen voor doorontwikkeling op het gebied van duurzaamheid, milieu en circulariteit.

Belangrijke aandachtspunten op het gebied van milieu zijn:

  • Geluid: voorkomen en wegnemen van overlast van wegverkeerslawaai, railverkeerslawaai, en lawaai van bedrijvigheid voor gevoelige bestemmingen als het ziekenhuis en woningen. Voor de laatste woningen die op de zogenaamde A-lijst stonden in Zwijndrecht en Heerjansdam, zijn inmiddels maatregelen getroffen om te kunnen voldoen aan de gestelde geluidsnorm. Vanaf dat moment voldoet Zwijndrecht aan de eisen als gesteld in de Wet geluidhinder. Ook heeft de gemeente een Actieplan Omgevingslawaai opgesteld. In dit actieplan staan de maatregelen die kunnen worden uitgevoerd door de wegbeheerder.

  • Luchtkwaliteit: we voorkomen de negatieve gevolgen voor de gezondheid bij mensen doordat ze blootstaan aan verontreinigde lucht. Er moet worden voldaan aan de WHO-gezondheidsnorm. Een wens die we als gemeente al langere tijd hebben is hier de overkapping van de A16. Daar wordt op dit moment een MKBA-analyse voor gemaakt.

  • Trillingen: voorkomen en verminderen van bewegingen in de ondergrond ten gevolge van verkeer of bedrijvigheid met als gevolg trillingen in of beschadiging van gebouwen.

  • Licht: inwoners moeten zich kunnen onttrekken aan kunstlicht. Dit is belangrijk voor mensen om te kunnen uitrusten. Daarnaast is dit ook belangrijk voor de natuurontwikkeling.

  • Geur: overlast die ontstaat als gevolg van bedrijfsmatige activiteiten. Deze kenmerkende geuren komen via de lucht in woongebieden terecht en beïnvloeden het leefklimaat negatief.

  • Bodemkwaliteit, de bodemkwaliteit op een locatie moet passen bij het gebruik van die locatie, eventuele verontreinigingen mogen de gezondheid van gebruikers niet in gevaar brengen. Het standstil beginsel is van toepassing wat betekent dat de bodemkwaliteit niet mag verslechteren door grondverzet.

  • Waterkwaliteit: doel is hier het verbeteren van de kwaliteit van grond- en oppervlaktewater totdat het water chemisch en ecologisch (weer) gezond wordt en ook voor toekomstige generaties geschikt is. De gemeente werkt hierbij samen met het waterschap, ieder heeft zijn eigen accent.

  • Externe Veiligheid: situaties waarbij een ongeval met gevaarlijke stoffen als gevolg slachtoffers in de omgeving heeft. Het gaat hierbij om het vervoer van gevaarlijke stoffen over wegen en het spoor en over bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen. Belangrijk aandachtspunt voor Zwijndrecht vormt Kijfhoek. Regionaal is hier een beheersplan voor opgesteld, welke leidend is voor planvorming en ontwikkelingen. Mensen woonachtig ten zuiden van Kijfhoek voelen zich niet altijd veilig vanwege rangeren. Handelingen op Kijfhoek zorgen voor groter risico dan langs het reguliere spoor. Voor het doorgaande spoor zullen wij in het kader van realisatie van het Stationskwartier dan ook tijdelijk een hoger groepsrisico accepteren (klik hier voor het Masterplan Stationskwartier). Wij blijven ons echter onverminderd inzetten voor het nemen van bronmaatregelen door vervoerders en het rijk. Een van de instrumenten hiervoor zijn de hernieuwde afspraken over het Basisnet spoor.