energietransitie

We hebben als ambitie om in 2050 een energieneutrale gemeente te zijn (klik hier voor de Energiestrategie Drechtsteden). Als eerste stap op weg naar deze ambitie, werken we samen met partijen om in 2020 14% van het energieverbruik duurzaam op te wekken. Zo kan geleidelijk tot een energieneutrale bebouwde omgeving gekomen worden. In 2019 is door de ‘Energieregio Drechtsteden’ de Transitievisie Warmte 1.0 (klik hier voor de Transitie Warmte 1.0) opgesteld. Hierin hebben we de volgende afspraken opgenomen:

  • Gefaseerd los van aardgas.

  • Afgaan van fossiele brandstoffen.

  • Sterk inzetten op energiebesparing.

  • De resterende energievraag invullen met duurzame bronnen.

  • Realiseren met de hoogst mogelijke maatschappelijke opbrengst.

In regionaal verband werken we samen aan de Regionale Energiestrategie (RES). Dit werken we verder uit naar concrete maatregelen op gemeenteniveau. Als onderdeel van de energietransitie zetten we als Zwijndrecht enerzijds in op energiebesparing en anderzijds op duurzame energieopwekking. Ten aanzien van energiebesparing proberen we –naast onze voorbeeldfunctie- inwoners en ondernemers te stimuleren maatregelen te treffen die ook tot besparing leiden. Denk aan het isoleren van woningen het vaker gebruiken van de fiets en het openbaar vervoer.

Rondom duurzame energieopwekking is het van belang om zowel op zoek te gaan naar bespreekbare locaties als om open te staan voor vernieuwende mogelijkheden. Hierbij staat voorop dat we zorgvuldig met de ruimte, kwaliteiten en bestaande functies omgaan. Dubbel ruimtegebruik is kansrijk, denk aan zonnepanelen op gebouwen en eventueel windmolens langs infrastructuurbundels. Bij nieuwe gebiedsontwikkeling is een duurzame energiestrategie verplicht.

Zowel bij de energietransitie als bij het duurzaam opwekken en besparen van energie, is samenwerking het uitgangspunt. Als gemeente ambiëren we om hierin een verbindende schakel te zijn. Ondernemers kunnen een beroep op ons doen, bijvoorbeeld om te helpen zich te organiseren. We vragen daarbij wel aan ondernemers bereid te zijn om maatregelen te treffen met een langere terugverdientijd dan de wettelijk verplichte 5 jaar.

Om bij te dragen aan de transitie naar duurzame energievormen, staan we als gemeente voor de opgave om de Transitievisie Warmte lokaal uit te werken in uitvoeringsplannen op wijkniveau. Samen met gebouweigenaren en bewoners zal in een zorgvuldig proces een afweging worden gemaakt hoe een wijk stapsgewijs van het aardgas afgaat. In het uitvoeringsplan wordt de warmtevoorziening voor de wijk uitgewerkt. In ons energiebeleid willen we de kracht van de maatschappij benutten, door inwoners en ondernemers te stimuleren en te faciliteren om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. De gesprekken op wijkniveau willen we zo integraal mogelijk opzetten en ook kijken naar kansen rondom mogelijkheden voor ontstening en vergroening. Dit draagt bij aan opgaven rondom water, hittestress, klimaatadaptatie en een gezondere en een aantrekkelijkere woonomgeving. Een ander aandachtspunt is dat we willen voorkomen dat door de maatregelen en andere energievormen de energiekosten voor minderdraagkrachtige inwoners te hoog worden en om te voorkomen dat er in het kader van armoede en gezondheid (nieuwe) problemen ontstaan.