vasthouden aan de tuinstadgedachte

Een belangrijk deel van de reeds geprogrammeerde 2200 woningen zijn gedacht in de Spoorzone. Hier liggen kansen zowel voor woningen in het hogere segment als voor woningen die erop gericht zijn om de doorstroming op gang te brengen. Zwijndrecht heeft verspreid door de gemeente verschillende typen hoogbouw, gebouwd in verschillende decennia. Niet overal dragen deze bij aan een aantrekkelijk en duurzaam woonklimaat. Het streven is daarom om tot een clustering van hoogbouw te komen, op aan te wijzen locaties. De woningen in de Spoorzone zullen overwegend gestapeld zijn: in een hoogdynamisch en uitstekend met het openbaar vervoer goed ontsloten gebied is dat passend. Via de hoogbouw wordt de stedelijkheid versterkt en daarmee het draagvlak voor hoogwaardig openbaar vervoer vergroot.

Echter er is in Zwijndrecht ook behoefte aan grondgebonden woningen in het midden- en hogere segment. Ook hiervan wordt een aantal in de Spoorzone gerealiseerd. Maar we kijken ook verder: van reguliere uitbreiding, tot sloop/nieuwbouw van bestaande gebieden, tot eventuele transformatie van bedrijventerreinen. Verdichting, verstening en ontgroening van Zwijndrecht en Heerjansdam willen we in principe voorkomen, dit gaat namelijk ten koste van de aantrekkelijkheid en gezondheid van de woon- en leefomgeving. Sloop-nieuwbouw leidt over het algemeen tot verdichting. Om in deze gebieden toch een aantrekkelijk woon- en leefklimaat te creëren vraagt dit om maatwerk. Het is van belang dat de openbare ruimte in die gebieden van hoge kwaliteit is en dat op een creatieve wijze met groen omgegaan wordt (zoals groen op de gevels en op de daken of groen in de plaats van verharding in de openbare ruimte).

Ook al zijn de ambities rondom wonen (en ook het werken) hoog, toch willen we vasthouden aan de Tuinstadgedachte. We beseffen dat dit een stevige uitdaging is. Het ruimtebeslag van de 2.700 extra woningen is flink. Dit extra programma kan niet geheel binnen de bestaande stad gerealiseerd worden, omvangrijke hoogbouw en opofferen van groen past niet bij de Tuinstadgedachte.

Dit betekent dat -wanneer we de woningbouwambitie willen halen- we moeten afwegen of bouwen in het buitengebied een mogelijkheid is, of wellicht transformatie van bedrijventerreinen. Hoeveel ruimtebeslag er nodig is voor het realiseren van de extra woningbouwopgave, is onder andere afhankelijk van het woningtype en de woningdichtheid. De komende periode gaan we aan de slag met de uitwerking van de ambitieuze opgave. Het is in ieder geval van belang dat dit op een passende wijze gebeurt, ondersteunend aan de Zwijndrechtse identiteit, levensloopbestendig en op een wijze die zorgdraagt voor een klimaatadaptieve, energieneutrale, aantrekkelijke en gezonde woon- en leefomgeving.