zorgen met en voor elkaar

Waar inwoners niet volledig zelfredzaam zijn en ook hun netwerk niet toereikend is, biedt de gemeente passende zorg en ondersteuning. In een combinatie van algemene voorzieningen en individuele maatwerkoplossingen. Het doel is om deze zo laagdrempelig en 'licht' mogelijk - dichtbij inwoners om wie het gaat - aan te bieden en goed aan te sluiten op wat zij nodig hebben. Daarnaast zorgt de gemeente dat de toegang naar zwaardere zorg en ondersteuning goed geregeld is voor wie dat nodig heeft (klik hier voor het WMO-beleidsplan).

Als complexe zorg of ondersteuning nodig is in een huishouden is er vaak nog een versnipperde aanpak. We streven ernaar om samen met betrokken partijen te werken aan een vermindering van deze bureaucratie, waar het huishouden centraal gesteld wordt. Daarvoor is het van belang dat er voor huishoudens één aanspreekpunt komt, die de uitvoering van het één huishouden, één regisseur, één plan principe coördineert.

Daarnaast werken we aan een de bredere aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling via preventieve maatregelen, o.a. via het stimuleren van het melden van kindermishandeling. Ambitie is dat de gemeente van deze kinderen weet wie ze zijn en waar en in welke gezinssamenstelling ze wonen, zodat de juiste zorg verleend en aandacht gegeven kan worden.

De gemeente ondersteunt en stimuleert mantelzorg, waardoor ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen ondersteunt de gemeente hen met advies en zijn er verschillende regelingen en subsidies beschikbaar. Zwijndrecht werkt ook aan het aanpakken van de kwetsbaarheid van ouderen, door het terugdringen van eenzaamheid en het toegankelijker maken van de gemeente voor ouderen/senioren.