aandacht voor water en doelmatig rioleringsbeleid

Het voorkomen van wateroverlast door het vasthouden, bergen en afvoeren van water is een ander belangrijk speerpunt. De bodem werkt als een spons, hiervan moet weer meer gebruik gemaakt worden. Hoe meer groen, hoe meer regenwater kan worden vastgehouden en geborgen op de plek waar het valt. Ook groene daken kunnen wateroverlast helpen voorkomen. Hemelwater moet gescheiden worden van het overige afvalwater. Daarnaast dienen hemelwater en grondwater bij voorkeur lokaal te worden teruggebracht in het milieu. Als gemeente Zwijndrecht zijn we samen met burgers, bedrijven, het waterschap en overige overheden verantwoordelijk voor een duurzame en toekomstbestendige verwerking van stedelijk afvalwater, regenwater en grondwater.

Bij herinrichting van de openbare ruimte kunnen onbedoeld ’klimaatfouten’ worden gemaakt en kunnen kansen onbenut blijven. Dit wordt voorkomen door vroeg in de planvoorbereiding aandacht te hebben voor veranderingen in oppervlakkige afstroming en het benutten van bergingskansen in het straatprofiel.

Bij de inrichting van de openbare ruimte is het streven dat geen overlast of schade optreedt bij hevige regenval. Rioolvervanging zal alleen doelmatig plaatsvinden en wordt zoveel mogelijk gecombineerd met andere werkzaamheden in de openbare ruimte. Integraliteit is hierbij van belang.

De gemeente is eigenaar van riolen in openbaar gebied, tenzij anders geregeld. We treffen alleen maatregelen in de openbare ruimte als sprake is van structurele grondwateroverlast en als de maatregelen doelmatig zijn. Bij grondwaterproblemen op particulier terrein, zijn bewoners zelf verantwoordelijk voor het treffen van maatregelen op eigen terrein.

In het gebied tussen Oude Maas, Waal en Noord ligt een waterbergingsopgave van bijna 2 hectare. Naar verwachting wordt deze opgave groter als gevolg van klimaatverandering, het vertraagd afvoeren van hemelwater is dan ook een belangrijk onderdeel van de strategie. De waterbergingsopgave en de ‘groene’ projecten die gericht zijn op versterking van de natte natuur, zoals met name het herstel van de Develloop, ondersteunen elkaar en pakken we dus ook in samenhang met elkaar op. Dat is opgenomen in de Groenvisie (klik hier voor ons Integraal Groenbeleid).