natuurinclusief en biodiversiteit vergroten

Zwijndrecht ondersteunt de nationale doelstelling om duurzame condities te scheppen om van alle in 1982 in Nederland voorkomende soorten en populaties het voortbestaan veilig te stellen. Daarnaast willen we zorgen voor een omgeving waar dieren natuurlijk gedrag kunnen vertonen en in staat zijn zich aan te passen.

Doel is het vergroten van de natuurwaarden binnen de gemeentegrenzen. Natuurlijk groenbeheer is het uitgangspunt voor het vergroten van de biodiversiteit. Focus ligt niet op aanleg van nieuwe natuur, maar op het grijpen van kansen door ander beheer. Mogelijkheden om biodiversiteit te vergroten zoeken we vooral in het vergroten van variatie en het creëren van geleidelijke overgangen. Daarnaast zetten we in op het versterken van de kwaliteit en sa­menhang van het groenblauwe netwerk (klik hier voor ons Integraal groenbeleid).

Het is de ambitie om de ontbrekende schakels in ecologische verbindingen als EVZ69 en EVZ70 in 2020 ingericht te hebben. Een flink aantal nieuwe natuur- en recreatiegebieden, met name op het Eiland van Dordrecht, is reeds aangelegd. Bovendien heeft de regio een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Natte As; een bijzondere robuuste verbindingszone die de Zeeuwse Delta verbindt met het Lauwersmeer. We streven naar het doortrekken van de ecologische verbindingszone naar het Develpark, naar uitbereiding van het groen van de Noordoevers en naar het naar binnen trekken van groen in de Spoorzone. Hierdoor wordt zowel een robuuster ecologisch netwerk verkregen als ook aantrekkelijke recreatieve routes.

De gemeente houdt in haar dagelijkse werk rekening met de bescherming van dieren. Zo worden de eisen uit de Wet natuurbescherming vertaald in de bestemmingsplannen. Daarnaast zijn er gedragscodes voor het werken in de buitenruimte. Op die manier wordt voorkomen dat beschermde planten en dieren beschadigd raken of verstoord worden tijdens de werkzaamheden. De Wet natuurbescherming geeft een overzicht van zeldzame, beschermde dier- en plantensoorten (de rode lijst). Als in een bepaalde omgeving en/of een bepaald seizoen werkzaamheden verricht worden, moet ontheffing aangevraagd worden. We hebben onze gedragscode door het Ministerie laten goedkeuren, waardoor niet steeds opnieuw ontheffing hoeft te worden aangevraagd.